יצירת קשר : 972-4-6784017

מהי אישה מורדת מתשמיש

מהי אישה מורדת מתשמיש

אחד המושגים שנשמעים לעתים קרובות בהליכי גירושין, הוא המונח “אישה מורדת”. יחד עם זאת, המושג אישה מורדת לרוב איננו קשור ישירות לגירושין, אלא דווקא לנושא פסיקת מזונות אישה כנגד בעלה (לרוב במהלך הליכי הגירושין ועד לגט) ולכתובה.

אישה מורדת הינו קיצור לטענת “אישה מורדת מתשמיש”, והכוונה לאישה המסרבת לקיים יחסי אישות עם בעלה (יחסי מין). אישה כזו עלולה לאבד את מזונותיה, כולם או חלקם, אם לא תביא סיבה המצדיקה את התנהגותה.

לפי המשנה והתלמוד, אישה מורדת אף עלולה להיות נקנסת בכתובה המגיעה לה, כך שהכתובה תפחת בהדרגה (בכל פרק זמן שחולף, בו האישה לא חוזרת בה “ממרידתה”, לרוב מדי שבוע). עם לאחר שנה האישה ממשיכה למרוד, בית הדין עלול לפסוק כי היא איבדה את כל כתובתה, וכי בעלה רשאי לגרשה ללא כתובה.

היהדות מכירה בשתי סיבות עיקריות לסירוב האישה לקיום יחסי אישות. האחת, טענת “מאיס עלי” שמשמעותה טענת האישה שאיננה נמשכת עוד לבעל. השנייה, טענת “בעינא ליה ומצערנא ליה”, שמשמעותה ניסיון האישה לצער את הבעל (לגרום לו צער) באמצעות מניעת יחסי מין ממנו. האישה תאבד את מזונותיה, אלא אם תראה שאי משיכתה לבעל (וכפועל יוצא חוסר יכולתה לקיים עמו יחסי אישות) נובעת מסיבות אובייקטיביות, כלומר סיבות שבהן לא ניתן לדרוש מאף אישה סבירה לקיים יחסים עם בעלה.

סיבות כגון אלה עשויות להיות מחלות של הבעל (לרוב כאלה המשפיעות על המראה החיצוני, כגון מחלות עור, או מחלות המפיצות ריח רע), התנהגות של הבעל שדחה את האישה (כגון בעל שאיננו מתקלח בקביעות), אף התנהגות משפילה ופוגענית מצדו (בגללה לא ניתן להאשים את האישה אם איננה נמשכת אליו), נושים המטרידים לעתים תכופות בגלל חובות של בעלה, או אף דרישה מצד הבעל שתעבור על הוראות הדת.

גם אם אישה מסרבת לקיים יחסי אישות עם בעלה, פשוט מפני שאיננה נמשכת אליו עוד (מאיס עליה), הרי שבית הדין איננו מחייבה לשכב עמו, והיא איננה מאבדת את כתובתה או מזונותיה, ובלבד שהיא דורשת להתגרש. לדעת בית הדין, אישה איננה רשאי מצד אחד לסרב לקיים יחסי אישות, ובמקביל לסרב להתגרש.

מושג נוסף הנוגע לעניין הוא אישה “מעין מורדת”, שהינה אישה שעזבה (ללא סיבה מוצדקת) את הבית המשותף. במצב בו יש פירוד פיסי בין בני הזוג, יוצא בית הדין מההנחה שלא מתקיימים ביניהם יחסי אישות, ולפיכך האישה נחשבת למורדת.

ראוי לציין, כי קיימת גישה לפיה מרידה של אישה איננה מוגבלת רק לסירובה לקיים יחסי אישות, אלא כוללת גם סירוב למלא אחר שאר מלאכות הבית ( כגון ניקיון, בישול, כביסה וכו’), ובלבד שנהגה לעשות אותן קודם לסכסוך בין בני הזוג.

גם בעל המסרב לקיים יחסי אישות עם אשתו נחשב “מורד” (לרוב זה המקרה הנדיר יותר), ואף הוא כמו אשתו עלול לקבל קנס על מרידתו, באמצעות הגדלת סכום הכתובה בכל פרק זמן שעובר בו הבעל איננו חוזר בו ממרידתו.

*** במידה שנתקלתם במקרה המתאים לדיני אישה מורדת, או בכל נושא העולה ממאמר זה, וודאו כי הנכם עושים את המיטב כדי למצות את זכויותיכם, ולקבל את המגיע לכם.

הנני ממליץ בחום לפנות, ללא דיחוי, ולהתייעץ במשרד עורכי דין המתמחה בדיני משפחה, לשם קבלת מידע וייעוץ מתאים.

כפי שהובהר בגוף המאמר, כל מקרה נבחן לגופו, ומן הראוי לקבל ייעוץ מקצועי בטרם נקיטת הליכים כנגד בן הזוג.

בכל מקרה, האמור במאמר זה איננו תחליף לייעוץ משפטי, באמצעות עורך דין.

משרדנו עוסק בתחומי המשפט האזרחי, כולל ייצוג, ייעוץ וליווי משפטי מלא בדיני משפחה וירושה, דיני עבודה, דיני מקרקעין ועסקאות נדל”ן, הוצאה לפועל ופשיטת רגל ותביעות אזרחיות כספיות למיניהן. 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *