יצירת קשר : 972-4-6784017

משמורת ילדים משותפת

משמורת ילדים משותפת

ברצוני לכתוב מספר מילים על נושא חשוב בתחום דיני המשפחה שצובר אהדה ותמיכה לאורך השנים, הוא נושא המשמורת המשותפת של הילדים לעת פירוד בין בני הזוג.

כאשר ההורים נפרדים, ובאופן טבעי מקימים שני מדורים (דירות מגורים נפרדות), עולה השאלה אצל מי אמורים הילדים להתגורר באופן יומיומי שוטף, ואיזה הורה יקבל את הילדים לביקורים בלבד.

ההורה שהילדים יתגוררו אצלו בבית נקרא “משמורן”. חשוב לא לבלבל את משמורן לאפוטרופוס (כפי שראיתי לא מעט), מפני ששני ההורים של הילד הם האפוטרופוסים הטבעיים שלו, ולפיכך גם אם הם פרודים עליהם להחליט יחד בכל נושא חשוב ומהותי הנוגע לחיי הילד, החל מהדת שאליה ישתייך, המוסד החינוכי בו ילמד, אורח החיים שהילד ינהל, טיפולים רפואיים שיקבל וכד’.

ההורה המשמורן מקבל בעצם סמכות להחליט לבדו רק בעניינים היומיומיים השוטפים של הילד. ברור שאם הילד גדל אצל הורה משמורן, הרי שאותו הורה חייב לבצע החלטות קטנות ללא הפסקה, ולא ייתכן שבכל עניין פעוט ייאלץ להתייעץ עם ההורה האחר. זוהי בעצם הסמכות העיקרית של המשמורן על הילד.

ישנם הורים שמעוניינים לגדל את הילד יחד למרות הפירוד.

במקרה כזה הם הופכים להיות שניהם משמורנים, והמשמורת הופכת להיות משותפת. המשמעות היא בעצם שכל החלטה קטנה כגדולה לגבי הילדים אמורה להתבצע במשותף, או שהילדים גדלים בשתי דירות נפרדות שווה בשווה (כחצי מהזמן אצל כל הורה), ואז כל הורה מוסמך לבצע את ההחלטות השוטפות כאשר הילד אצלו. כך או כך שני המצבים הללו הם משמורת משותפת.

במדינת ישראל מכוונים יותר למשמורת משותפת פיזית, כלומר המצב לפיו הילד נמצא פיזית חצי מהשבוע אצל האימא, והחצי האחר אצל האבא, וכל אחד מהם מבצע את ההחלטות השוטפות כשהילד אצלו. הילד בעצם גדל בשני בתים נפרדים, דבר שמאלץ בית בית המשפט לבדוק אם הדבר הוא לטובת הילד.

בתי משפט נוטים לאשר משמורת משותפת פיזית, בכפוף לעמידה בשני מבחנים עיקריים – הראשון, שהבתים של ההורים קרובים זה לזה גאוגרפית, דבר שמבטיח שהילד יגדל בסביבה אחת שהוא מכיר, ולא יאלץ לעבור טלטלות על בסיס יומיומי; המבחן השני הוא מידת שיתוף הפעולה של ההורים. רק אם ההורים מסוגלים להידברות ביניהם, עשוי בית המשפט להסכים לתת להם משמורת משותפת. מריבות וויכוחים בין ההורים (כפי שקורה לעתים תכופות בסכסוכי גירושין), יובילו למצב שבו ההורים אינם מסוגלים לסכם ביניהם את העניינים היומיומיים השוטפים הנוגעים לילד, ואז בית המשפט יעדיף למנות הורה אחד משמורן שיבצע אותן, ולתת להורה האחר ביקורים בלבד.

השורה התחתונה היא תמיד טובת הילד. טוב לילד לגדול עם שני הורים שגרים קרוב זה לזה (גם אם נפרדו עקב חוסר התאמה), ומשתפים פעולה בגידולו, ולכן משמורת משותפת מומלצת מאוד, אם ההורים בוגרים מספיק כדי לעמוד במשימות הנדרשות …

כמו תמיד, במידה שיש שאלות או אי בהירויות בנושא, אשמח לסייע ולהשיב בטלפון 050-9190171 או במייל Yuvlaw@gmail.com. מדובר בנושא רגיש כך שהדיסקרטיות מובטחת.

משרדנו עוסק בתחומי המשפט האזרחי, כולל ייצוג, ייעוץ וליווי משפטי מלא בדיני משפחה וירושה, דיני עבודה, דיני מקרקעין ועסקאות נדל”ן, הוצאה לפועל ופשיטת רגל ותביעות אזרחיות כספיות למיניהן. 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *