יצירת קשר : 972-4-6784017
במאמר זה אנסה להבהיר בלשון פשוטה ובאופן קריא מה האמצעים שמעמיד עולם המשפט לבני הזוג על מנת למנוע מהאחד להבריח נכסים משותפים מבן הזוג האחר לעת גירושין, תוך הסברת העקרונות הבסיסיים העומדים מאחורי העניין.
על מערכת היחסים הרכושית של בני הזוג במסגרת נישואיהם שולט מאז 1974 חוק בשם חוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל”ג-1974.
בסע’ 11 לחוק יחסי ממון, ניתנה לבית המשפט הסמכות לתת לבן זוג אחד סעדים שימנעו מבן הזוג האחר להבריח נכסים משותפים, וכך למנוע/לסכל את זכות בן הזוג בהם. במידה שיש חשש סביר שבן זוג אחד מתכוון להבריח נכסים משותפים, בן הזוג האחר יכול לפנות לבית המשפט בבקשה לנקוט באמצעים לשמירת זכויות. בין השאר, רשאי בית המשפט לצוות על בן הזוג שמנסה להבריח נכסים למסור נתונים על נכסיו, על מתן ערובה, לקבוע כי פעולות מסוימות יהיו טעונות הסכמה של שני בני הזוג, ואף על רישום הערות מתאימות במוסדות השונים.
האמצעי הנפוץ והיעיל ביותר לשמירת זכויות, הינו צו העיקול הזמני.
המדובר בעיקול ברישום בלבד של הנכסים המשותפים לגביהם קיים חשש הברחה.
יחד עם תביעה מתאימה (לדוגמא תביעה לשמירת זכויות), ניתן להגיש בקשה להטלת צו עיקול זמני בצירוף רשימה מפורטת של המקומות בהם מוחזקים הנכסים המשותפים.
בבקשה יש לפרט את המקור לחשש להברחת הנכסים (המקור קיים לגרום לחשש ממשי), ויש לתמוך את הבקשה לתצהיר מתאים.
חשוב להקפיד לרשום מקומות ספציפיים בהם מוחזקים הנכסים המשותפים, ולא מקומות “כלליים”. לדוגמא, אם בני הזוג מנהלים חשבון בסניף בנק מסוים אז חשוב לבקש להטיל את העיקול על הסניף הספציפי, ולא (לדוגמא) על הנהלת הבנק. ניסיון להטיל עיקולים כלליים כגון אלה, עלול לגרום לבית המשפט לדחות את הבקשה, מחשש שמא אין מדובר בניסיון אמיתי למניעת הברחת נכסים, אלא בניסיון לגשש במטרה לאתר נכסים של בן הזוג האחר.
אם מדובר בנכס “בר זיהוי” (כלומר כזה שרשום במרשם מסוים שמתנהל לפי חוק), חשוב להקפיד לציין בבקשה את המספר המזהה של הנכס. לדוגמא, אם מדובר בנכס מקרקעין, יש להקפיד לציין את מספר הגוש והחלקה (אם יש תת חלקה אז גם את מספרה), ואת לשכת רישום המקרקעין אליה משתייך הנכס; אם מדובר ברכב, חשוב לציין את מספר הרכב, ואת הדגם וכו’.
העיקול מבוצע כאמור ברישום בלבד, דהיינו במטרה להקפיא את הכספים במקומם ולא לאפשר למשוך אותם (מה שמכונה גם מניעת “דיספוזיציות”). העיקול יחול על כספי חסכונות למיניהם, אך לא יוטל על כספים שוטפים, כגון משכורות, או הכספים בחשבון העו”ש.
צו העיקול הזמני אמור לעמוד בתוקף עד לסיום ההליכים בין בני הזוג, ובמידה שיש לכך הצדקה ניתן להאריך את תוקפו כך שיחול גם בהליכי ההוצאה לפועל שיינקטו לאחר תום ההליך בבית המשפט (כך שהנכס לא יוברח גם לאחר מתן פסק הדין).
אמצעים נוספים, פחות נפוצים, למניעת הברחה של נכסים משותפים, הם צווי מניעה זמניים וצווי תפיסת נכסים (המכונים גם “אנטון פילר”).
מבלי לגרוע מהסעדים שמציע בית המשפט, קיימים אמצעים פשוטים בהם מסוגלים לנקוט בני הזוג שדרכם ניתן למנוע הברחת נכסים. כך, לדוגמא, לשם מניעת הברחת כספים מהחשבון המשותף בבנק נהוג להמליץ לבן הזוג החושש מהברחת נכסים, לפנות אל סניף הבנק בו מתנהל חשבונו ולדרוש להעביר את החשבון (ההרשאה לפעול בחשבון) ממצב של חתימה אחת למצב של 2 חתימות (דהיינו חתימות של 2 בני הזוג לכל פעולה).
צעד כזה גורם לכך שהבנק לא יתיר לבן זוג אחד לבצע פעולות ולמשוך כספים, ללא חתימת האישור של בן הזוג האחר. מיד עם מתן ההוראה, הבנק יתקשר אל בן הזוג האחר, יעדכן אותו לגבי השינוי במצב ההרשאות בחשבון, ויורה לו לחדול משימוש בשיקים וכרטיסי אשראי. במקרה כזה, לרוב יידרשו בני הזוג (יחד) לחדש הוראות קבע וחיובים שוטפים.
אמצעי נוסף בו נוהגים לעשות שימוש לשם מניעת הברחת נכסים משותפים, הינו החוקר הפרטי.
במקרה בו קיים חשש שמא בן זוג אחד מסתיר קיום נכסים שנצברו במסגרת הנישואים מבן הזוג האחר, חשוב לנסות לאתר נכסים כאלה לפני פתיחת ההליכים המשפטיים, ובמיוחד כאשר נכסים אלה רשומים רק על שם בן זוג אחד.
עם פתיחת ההליכים המשפטיים, עלול אותו בן הזוג להעביר את הנכסים הללו ברישום לטובת אדם אחר, בניסיון “להעלים” את הקשר שבינו לביו הנכסים.
לפיכך נהוג בתיקים רבים בתחום דיני המשפחה להעסיק חוקר פרטי לשם איתור נכסים שאינם ידועים לבן הזוג, שלבן הזוג האחר זכויות בהם.
כרגיל, במידה שיש שאלות או אי בהירויות לגבי מאמר זה, אשמח להשיב לכל פנייה שלכם ללא תשלום ו/או חיוב, בטלפון 050-9190171, 04-6784017 או באמצעים האחרים העומדים לרשותכם באתר האינטרנט.
משרדנו עוסק בתחומי המשפט האזרחי, כולל ייצוג, ייעוץ וליווי משפטי מלא בדיני משפחה וירושה, דיני עבודה, דיני מקרקעין ועסקאות נדל”ן, הוצאה לפועל ופשיטת רגל ותביעות אזרחיות כספיות למיניהן.