יצירת קשר : 972-4-6784017

מה זה איחוד תיקים

מה זה איחוד תיקים

 

מה זה איחוד תיקים

 

אנסה להסביר במאמר זה בקצרה, מהו תהליך איחוד תיקים בלשכת ההוצאה לפועל, כיצד הוא פועל, אילו סוגי איחוד תיקים ישנם, וכיצד הם מגנים על החייב.

 

ובכן, איחוד תיקים לפי חוק ההוצאה לפועל, תשכ”ז-1967, הוא תהליך שבו ראש ההוצאה לפועל מאחד את כל התיקים התלויים כנגד החייב בלשכות ההוצאה לפועל השונות ברחבי המדינה, ומנהל את התיקים ביחד, כיחידה אחת.

 

כל סוגי תיקי ההוצאה לפועל נכנסים אל האיחוד, חוץ מתיקי גבייה של מזונות, תיקים שאינם כספיים (כגון תיקי פינוי או אכיפה), ותיקים שבבירור בית המשפט (תיקי התנגדות לביצוע שטרות/שיקים שנמצאים בבירור בית המשפט, וטרם הסתיים בהם הבירור).

 

היתרון העיקרי בניהול תיק איחוד, הוא בכך שהחייב משלם תשלום חודשי אחד לתיק האיחוד, במקום תשלומים חודשיים בכל תיק ותיק פרטני בנפרד.

 

כאשר תלויים כנגד אדם מספר תיקי הוצאה לפועל, בלשכה אחת או בלשכות שונות, הוא רשאי להגיש בקשה לאיחודם. עם הגשת בקשה לאיחוד תיקים, לא מעוכבים אוטומטית ההליכים נגד החייב אלא עליו להגיש בקשה לעיכוב/הקפאת הליכים, וראש ההוצאה לפועל מחליט בנושא.

 

עם הגשת בקשה לאיחוד תיקים, אמור ראש ההוצאה לפועל לעכב את יציאת החייב מהארץ, עד לבירור הבקשה (אם הבקשה נדחתה, או צו האיחוד בוטל, יבוטל עיכוב היציאה מהארץ, אלא אם בינתיים כיסה החייב את החובות שלו).

 

כאשר חייב מבקש לאחד את תיקיו בלשכת ההוצאה לפועל, עליו להגיש בקשה בצירוף תצהיר ואסמכתאות למצבו הכלכלי (הכנסותיו והוצאותיו החודשיות, ומצב נכסיו). מדובר בטפסים קבועים שניתן להוריד מאתר האינטרנט של רשות האכיפה והגבייה, או לקבל בכל לשכת הוצאה לפועל (טופס בשם שאלון וכתב ויתור על סודיות).  

 

עם הגשת הבקשה לאיחוד, החייב נדרש לשלם בלשכה בה מוגשת בקשתו סכום של 3% מכל החובות בכל התיקים שלו, כתנאי לפתיחת תיק הבקשה. כמו כן עליו לשלם עוד 3% מדי חודש בחודשו עד שראש ההוצאה לפועל נותן החלטה בבקשתו, וקובע לו צו תשלומים חודשי אותו עליו לשלם באמצעות שוברים שמונפקים בלשכות ההוצאה לפועל.

 

כמעט תמיד ההחלטה בבקשה לאיחוד תיקים ניתנת תוך ימים בודדים מהגשתה, כך שנדיר מאוד שנדרש לשלם יותר מאותם 3% ראשונים בפתיחת תיק הבקשה.

 

לרוב ראש ההוצאה לפועל מחליט בבקשה לאיחוד תיקים על סמך התצהיר והמסמכים שצורפו אל הבקשה, ואם חסרים לו מסמכים הוא מורה לחייב להשלימם. לעתים נדירות יחסית, הוא קורא לחייב להתייצב לפניו לחקירת יכולת (חקירה לבירור מצבו הכלכלי).

 

לאחר שנפתח תיק האיחוד, נקבע ממונה על תיק האיחוד שתפקידו לטפל בתיק, והוא משמש כתובת לכל בקשה או פנייה בנושא התיק.

 

במידה ולאחר פתיחת תיק האיחוד, נפתח כנגד החייב תיק הוצאה לפועל חדש (נושה חדש), עליו להודיע בהקדם על פתיחת התיק החדש לראש ההוצאה לפועל, ולבקש ממנו לצרף את תיק ההוצאה לפועל החדש אל איחוד התיקים.

 

חשוב מאוד לציין, כי המטרה של איחוד תיקים היא לאפשר לחייב לשלם את החובות שלו בכל תיקי ההוצאה לפועל, במסגרת סבירה של זמנים. השורה התחתונה היא לאפשר לחייב להגיע בתוך פרק זמן סביר למצב שבו כיסה את חובותיו, ופתיחת דף חדש בחייו.

 

החוק קבע כמסגרת סבירה של זמנים לכיסוי החובות :

 

[א] אם החובות נמוכים מ-20,000 ₪, יש לכסותם תוך שנתיים של תשלומים חודשיים.

[ב] אם החובות גדולים מ-20,000 ₪ אך נמוכים מ-100,000 ₪, יש לכסותם תוך 3 שנים של תשלומים חודשיים.

[ג] אם החובות גדולים מ-100,000 ₪ יש לכסותם תוך 4 שנים של תשלומים חודשיים.

 

אם מצבו הכלכלי של החייב לא מאפשר לו לשלם את החובות בתוך מסגרת הזמן הזו, והוא נדרש לפריסת תשלומים ארוכה יותר, אז הוא עובר למסלול אחר של איחוד תיקים שנקרא “חייב מוגבל באמצעים” (או בשם “איחוד תיקים כפוי”).

 

במקרה כזה, החייב לא יידרש לשלם את אותם 3% מסכום החובות כדי לפתוח את תיק הבקשה לאיחוד, ובקשתו לאיחוד תיקים תתברר ללא תשלום ראשון זה.

 

במקום זאת, ראש ההוצאה לפועל יבדוק את המסמכים שהגיש החייב יחד עם בקשתו, יבחן את מצבו הכלכלי, ויקבע צו תשלומים חודשי נמוך, לפי היכולת של החייב (התשלום החודשי נקבע לפי ההכנסה החודשית הפנויה של החייב, כלומר כמה נשאר לו ביד לאחר שמורידים את כל ההוצאות החודשיות השוטפות שלו, וסכום ההכנסות החודשיות שלו).

 

חשוב לציין כי גם לצו התשלומים הזה יש רצפה, ולא נהוג לקבוע צו תשלומים נמוך מ-150 ₪ לחודש.

 

יחד עם זאת, החוק מטיל על חייב מוגבל באמצעים שורה של הגבלות, כגון:

 

[א] עיכוב יציאה מהארץ (לא קצוב בזמן).

[ב] הכרזתו לקוח מוגבל מיוחד במרשם בנק ישראל (לא יוכל להחזיק שיקים או כרטיסי אשראי)  

[ג] איסור להקים תאגידים או לנהל אותם.

 

כאשר אדם מוכרז חייב מוגבל באמצעים, הבנקים בהם מתנהלים חשבונותיו יסרבו לתת לו מסגרת אשראי (הוא לא יוכל להיכנס “למינוס”).

 

כמו כן אדם המוכרז מחייב וגבל באמצעים יירשם בפנקס הפתוח לציבור.

 

אל מול החסרונות שבלהיות חייב מוגבל באמצעים, קיימים יתרונות רבים, לדוגמא:

 

[א] צו התשלומים החודשי שנקבע (בן על החייב לעמוד) הוא נמוך מאוד.

[ב] קשה מאוד להפעיל הליכים כלשהם נגד חייב מוגבל באמצעים, כולל עיקולים.

[ג] קיים סיכוי סביר כי לאחר תקופה מסוימת הנושים, כולם או חלקם, יחליטו לסגור את התיק ולהכריז עליו כחוב אבוד.

[ד] הכרזת חייב מוגבל באמצעים משכנעת את הנושים להתפשר על חלק קטן מהחוב, כדי לסגור את תיק ההוצאה לפועל (מצוין במשאים ומתנים מולם).

[ה] כל תיק הוצאה לפועל חדש נוסף אוטומטית לאיחוד, כמעט תמיד מבלי להגדיל את התשלומים החודשיים הנדרשים מהחייב.  

 

יתרון עצום נוסף וחדש יחסית (נכנס לתוקף לפני כשנה לערך), הוא בכך שבנסיבות מסוימות חייב מוגבל באמצעים עשוי להיות מופטר מכל חובותיו.

מדובר בתיקון אחרון לחוק ההוצאה לפועל (סימן ב’ לפרק ז’1) אליו אתייחס בהרחבה במאמר נפרד באתר זה, ובעמוד הפייסבוק של המשרד.

 

לסיכום:

[א] אדם שיש כנגדו מספר תיקים בלשכות ההוצאה לפועל, רשאי להגיש בקשה לאיחוד תיקים.

[ב] אם החייב מסוגל לשלם את החובות במסגרת זמנים קצרה יחסית שקבועה בחוק, הוא יידרש לשלם 3% מסכום חובות כתנאי לפתיחת תיק האיחוד.

[ג] לאחר מכן ראש ההוצאה לפועל יקבע צו תשלומים חודשי, בו יהיה החייב לעמוד. הסכום ייקבע לפני המסמכים שצורפו לבקשה (מסמכי הכנסות, הוצאות ונכסים).

[ד] במידה שהחייב לא מסוגל לשלם את כל חובותיו בתיקי ההוצאה לפועל השונים, בתוך מסגרת הזמנים שבחוק, הוא יוכרז חייב מוגבל באמצעים.

[ה] תיקי ההוצאה לפועל של חייב מוגבל באמצעים יאוחדו אוטומטית, ללא צורך בתשלום ראשון.

[ו] ראש ההוצאה לפועל יקבע לחייב המוגבל באמצעים צו תשלומים נמוך, בהתאם ליכולתו הכלכלית.

[ז] על חייב מוגבל באמצעים יחולו הגבלות רבות, אך יש בכך המון שקט נפשי וביטחון מפני הנושים.

 

כרגיל, במידה שיש שאלות או אי בהירויות לגבי מאמר זה, אשמח להשיב לכל פנייה שלכם ללא תשלום ו/או חיוב, בטלפון 050-9190171, 04-6784017 או באמצעים האחרים העומדים לרשותכם באתר האינטרנט.

משרדנו עוסק בתחומי המשפט האזרחי, כולל ייצוג, ייעוץ וליווי משפטי מלא בדיני משפחה וירושה, דיני עבודה, דיני מקרקעין ועסקאות נדל”ן, הוצאה לפועל ופשיטת רגל ותביעות אזרחיות כספיות למיניהן.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *