יצירת קשר : 972-4-6784017

הסתלקות מעיזבון של מוריש

הסתלקות מעיזבון של מוריש

כיצד מסתלקים מעיזבון של מוריש

במאמר זה אפרט את הדרכים שבהן ניתן להסתלק מחלק ממגיע לאדם בירושה מכוח דין או מכוח צוואה. בעיקרון החוק איננו כופה אדם לקבל ירושה, ואם איננו מעוניין בכך, יש באפשרותו לבחור שלא לרשת, או בשפה המקצועית “להסתלק” מהעיזבון.

לפי סעיף 6 לחוק הירושה, תשכ”ה-1965, רשאי אדם להסתלק מחלקו בעיזבון לאחר פטירתו של המוריש, וכל עוד לא חילקו את העיזבון. ההסתלקות הינה מכל העיזבון, או מחלק ממנו, או “ממנה” שהיורש זכאי לה לפי צוואה (בהמשך אסביר מהי “מנה”). מי שבחר להסתלק מהעיזבון, רואים אותו כאילו לא היה יורש מלכתחילה. הכלל הוא, שניתן להסתלק באופן כללי, או ספציפית לטובת אדם. אם מסתלקים לטובת אדם ספציפי, הוא חייב להיות בן זוגו של המנוח, ילד של המנוח או אחיו של המנוח. כמו כן לא ניתן להתנות את ההסתלקות בתנאים.  

הסתלקות נעשית באמצעות תצהיר של היורש שבחר להסתלק, אותו מצרפים אל הבקשה לצו ירושה או צו קיום צוואה, אותם מגישים לרשם לענייני ירושה או לבית הדין הרבני. התצהיר מאומת מול עורך דין, ובמסגרתו מצהיר היורש כי איננו מעוניין לרשת, מאיזה חלק בעיזבון הוא מעוניין להסתלק, ולטובת מי ההסתלקות.

 במידה שהיורש שינה את דעתו, ובחר להסתלק מהירושה לאחר שכבר ניתן צו הירושה או צו קיום הצוואה, אך בטרם חולק העיזבון, ניתן להגיש לרשם לענייני ירושה בקשה לתיקון צו הירושה (או צו קיום הצוואה), ולצרף אליה תצהיר הסתלקות מתאים. הרשם לענייני ירושה יבחן את הבקשה ובמידה שהתיקון עומד בדרישות החוק, צו הקיום או צו הירושה יתוקנו, כך ששמו של המסתלק ייגרע מהצו, או שחלקו יתוקן (בהתאם לסוג ההסתלקות).

אופציה נוספת לבצע שינויים בצו הקיום או צו הירושה, ואפילו בצוואה עצמה, הינה באמצעות עריכת הסכם חלוקת עיזבון. לפי סעיף 7 לחוק הירושה, ניתן בהסכם בכתב להעביר או לשעבד חלקים בעיזבון, כולו או חלקו. הסכם חלוקת העיזבון מצורף אל צו הקיום או צו הירושה, ומהווה חלק בלתי נפרד מהצו עצמו (כלומר הצו כפוף להוראותיו).

חשוב לציין, כי במידה שאדם הסתלק ממלוא חלקו בעיזבון, הוא לא יופיע בצו הירושה (שמו לא יהיה כלול בצו הירושה). במקרה של צו קיום צוואה, הרי שהצוואה עצמה מצורפת לצו הקיום (כחלק אינטגרלי ממנה), כך שההסתלקות תצוין בגוף צו הקיום, ושמו של המסתלק לא “ייעלם” (במקרה שההסתלקות נועדה למנוע נפילת העיזבון בידי נושי היורש).

כאשר אדם מעוניין להסתלק מנכס ספציפי בעיזבון (לדוגמה דירה), הוא יוכל לעשות זאת רק אם הנכס צוין במפורש בצוואה. לפיכך לא ניתן להסתלק מנכס ספציפי במסגרת צו ירושה. אותו חלק ספציפי ממנו ניתן להסתלק, אשר צוין בנפרד בצוואה, מוגדר בחוק בתור “מנה”. המנה צריכה להיות מפורשת מספיק, כדי שניתן להסתלק ממנה (כלומר, צריך להיות ברור בלשון הצוואה כי אותו נכס ספציפי הוקנה ספציפית למי שמסתלק).

חשוב לציין, כי כאשר הסתלקות מעיזבון נעשית כדי להתחמק מעיקולים של נושי היורש, יש באפשרות הנושה להתנגד להסתלקות. מדובר במקרה חריג, המצריך התערבות משפטית, אולם אם יוכח שההסתלקות איננה בתום לב, יש בסמכות בית המשפט לבטל הסתלקות שכל מטרתה הינה הברחת כספים מידיהם של נושים. 

כרגיל, במידה שיש שאלות או אי בהירויות לגבי מאמר זה, אשמח להשיב לכל פנייה שלכם ללא תשלום ו/או חיוב, בטלפון 050-9190171, 04-6784017 או באמצעים האחרים העומדים לרשותכם באתר האינטרנט.

משרדנו עוסק בתחומי המשפט האזרחי, כולל ייצוג, ייעוץ וליווי משפטי מלא בדיני משפחה וירושה, דיני עבודה, דיני מקרקעין ועסקאות נדל”ן, הוצאה לפועל ופשיטת רגל ותביעות אזרחיות כספיות למיניהן.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *