יצירת קשר : 972-4-6784017
המסלול החדש למחיקת חובות בלשכת ההוצאה לפועל
ביום 05.09.15 נכנס זמנית לתוקף תיקון 47 לחוק ההוצאה לפועל, תשכ”ז-1967, המאפשר לחייבים מסלול למחיקת חובות ופתיחת דף חדש בחייהם. אלא אם יוארך בעתיד בחקיקה מתאימה, המסלול יחדל להתקיים בתום 3 שנים (דהיינו ביום 04.09.18).
לפי הצעת החוק, זהו הליך שנועד לתת מענה לכל אותם מאות אלפי חייבים שמעוניינים לפתוח דף חדש בחייהם, באמצעות מחיקת חובותיהם במסגרת חוקית מסודרת.
מדובר בהליך טכני פשוט יחסית, אותו יכול כל אדם סביר לפתוח ולטפל בו בקלות יחסית (אם כי מומלץ בחום לקבל סיוע משפטי מתאים במידת האפשר).
המטרה הינה ליצור מסלול חופף לפשיטת רגל, אשר יוביל עקרונית לתוצאה דומה לזו של פשיטת רגל, דהיינו הפטר של החייב מכל חובותיו בתיקי ההוצאה לפועל, ובכלל.
לפיכך, ניתן לכלול במסגרת הליך זה בלשכת ההוצאה לפועל, גם חובות שעדיין לא נפתחו לגבייתם תיקים בלשכות ההוצאה לפועל, חובות קיימים או עתידיים, ודאיים או מותנים (בהתאם להגדרת סעיף 71(א) לפקודת פשיטת הרגל [נוסח חדש], תש”ם-1980).
חובות שלא ניתן להכניס להליך זה, הם חובות לפי סעיף 69(א) לפקודת פשיטת הרגל, דהיינו חובות שהם תוצאה של קנסות או הפעלת עונש על תנאי; חובות שנובעים ממעשה מרמה של החייב; וחובות המבוססים על פסק דין או החלטה של תשלום מזונות.
ראש ההוצאה לפועל רשאי לבקשת חייב שהוגדר “מוגבל באמצעים” (להבנת הגדרת חייב מוגבל באמצעים נא לעיין במאמר שפורסם באתר זה בשם “מה זה איחוד תיקים”), צו הפוטר אותו מכל חובותיו (שניתן לפטור אותו מהם כמפורט לעיל), אם מתקיימים כל התנאים הבאים :
[1] המבקש הוא חייב מוגבל באמצעים, והוא היה חייב מוגבל באמצעים בארבע השנים שקדמו להגשת בקשת ההפטר, לפחות.
[2] בעת הגשת בקשת ההפטר לא עלה סך חובותיו של החייב, לרבות חובות שלא ניתן לפטור אותו מהם, על סכום כולל של 800,000 ₪.
[3] אין לחייב נכסים בעלי ערך הניתנים לעיקול, מכירה או מימוש בדרך אחרת, לא כולל משכורת או הכנסה אחרת שהוא זכאי לה.
[4] החייב עמד בצו התשלומים שקבע לו ראש ההוצאה לפועל, בשלוש השנים שקדמו למועד הגשת בקשת ההפטר.
[5] אין בקשת פשיטת רגל שתלויה ועומדת לגבי החייב.
[6] במהלך חמש השנים שקדמו להגשת בקשת ההפטר, לא ניתן לגבי החייב צו כינוס (במסגרת הליך פשיטת רגל) ולא נדחתה בקשת החייב לצו כאמור; החייב לא הוכרז פושט רגל ולא נדחתה בקשת פשיטת רגל שהגיש החייב; ולא ניתן לחייב צו הפטר לפי פקודת פשיטת הרגל.
למרות האמור לעיל, גם אם לא עמד החייב בצו התשלומים (לפי תנאי 4 שפורט לעיל), עדיין מסוגל ראש ההוצאה לפועל לתת לו הפטר מחובותיו, אם ראש ההוצאה לפועל שוכנע כי החייב לא עמד בצו התשלומים כאמור בגלל הרעה של ממש במצבו הכלכלי, שאינה נובעת מהתנהגותו בחוסר תום לב, או בשל נסיבות חריגות אחרות, שיירשמו.
אדם המעוניין לדעת אם הוא כשיר לפתוח בהליך להפטר, יכול לברר זאת במענה הקולי של לשכת ההוצאה לפועל (טלפון 35592 *). הלשכה כבר הגדירה את התיקים המתאימים להליך, תחת הביטוי “מועמד להפטר”. חשוב להדגיש כי סימון זה אומר שניתן לפתוח הליך הפטר בתיק, אולם לשכת ההוצאה לפועל לא תפתח מיוזמתה את ההליך במקום החייב.
המסלול נפתח בהגשת בקשה להפטר, בלשכת ההוצאה לפועל בה פועל מסלול מסוג זה (לא בכל לשכות ההוצאה לפועל), הכוללת את המסמכים הבאים :
[א] תצהיר מפורט (הכולל פרטים לגבי הכנסות, נכסים, הוצאות ופירוט חובות של החייב).
[ב] רשימה הכוללת פרטי התקשרות עדכניים עם הנושים של החייב.
[ג] העתק מן ההחלטה על הכרזתו של החייב מוגבל באמצעים, והעתק מכל חקירת יכולת שנערכה לחייב לאחר הכרזתו חייב מוגבל באמצעים.
[ד] כתב ויתור על סודיות (טופס שניתן לקבל בלשכה או להוריד מאתר האינטרנט שלה).
עם קבלת הבקשה, ראש ההוצאה לפועל לברר מידע על החייב ממקורות שונים, ולפתוח תיק במסלול הפטר מחובות (אם הוא סבור שיש הצדקה לפטור את החייב מחובותיו). פתיחת תיק במסלול הפטר מתפרסמת ברשומות, בעיתון יומי ובאתר האינטרנט של לשכת ההוצאה לפועל (אתר “רשות האכיפה והגבייה” בכתובת https://www.eca.gov.il).
לשכת ההוצאה לפועל המטפלת בתיק שולחת בדואר הודעה על קיומו לכל הנושים שהחייב פירט בבקשת ההפטר שהגיש. כל נושה רשאי להגיש התנגדות מנומקת לבקשה זו, המלווה בתצהיר.
הנושים מסוגלים להתנגד מכל סיבה הגיונית, כולל אי עמידת החייב בדרישות הסף המפורטות לעיל.
במידה שהגישו נושים התנגדות, ראש ההוצאה לפועל יקבע דיון במעמד החייב והנושים, והודעה על הדיון תישלח לכל המעורבים לפחות 14 ימים לפני הדיון. לאחר הדיון ובהתאם לטיעונים שבו, אמור ראש ההוצאה לפועל להחליט בהתנגדות להפטר.
במידה שההתנגדויות נדחו, או לא הוגשו התנגדויות במסגרת המועדים הקבועים לכך, רשאי ראש ההוצאה לפועל לתת לחייב צו הפטר לחייב, לאחר שקיים דיון במעמד החייב, ערך לו חקירת יכולת ושוכנע כי מתקיימים לגביו התנאים למתן צו הפטר.
צו ההפטר יפטור את החייב מכל חוב שלו, הכל מלבד חוב שאינו בר-הפטר או חוב שאינו בר-תביעה (לפי פקודת פשיטת הרגל).
כרגיל, במידה שיש שאלות או אי בהירויות לגבי מאמר זה, נשמח להשיב לכל פנייה שלכם ללא תשלום ו/או חיוב, בטלפון 050-9190171, 04-6784017, או באמצעים האחרים העומדים לרשותכם באתר האינטרנט (ניתן להותיר שאלות כתגובה לפוסט).
משרדנו עוסק בתחומי המשפט האזרחי, כולל ייצוג, ייעוץ וליווי משפטי מלא בדיני משפחה וירושה, דיני עבודה, דיני מקרקעין ועסקאות נדל”ן, הוצאה לפועל ופשיטת רגל ותביעות אזרחיות כספיות למיניהן.