יצירת קשר : 972-4-6784017
בפתח הדברים יצוין, כי משרדנו מחזיק ברישיון מטעם משרד המשפטים לעריכת יפוי כח מתמשך, ומסמך הנחיות מקדימות לאפוטרופסות.
לאורך השנים האחרונות מתגבשת מגמה בבתי המשפט לענייני משפחה, לפיה יש לצמצם את מינוי האפוטרופוסים, ובמקביל לצמצם את היקף האנשים הנדרשים למינוי כזה. עולה ומתחזקת הדעה כי רק אנשים במצבי קיצון, בהם נשללת מהם היכולת לקבל החלטות במודע, או שהם מצויים בהגבלה משמעותית של יכולת קבלת ההחלטות, זקוקים למינוי אפוטרופוס לשם טיפול בענייניהם.
כחלק ממגמה זו, ותוך ניסיון להעמיד לאדם אפשרויות “קלות” יותר מאפוטרופוס, נחקק תיקון 18 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, תשכ”ב-1962 (להלן – חוק הכשרות), שנכנס לתוקף ביום 11.04.16. בשל מורכבות השינויים הכלולים בו, תיקון 18 לחוק הכשרות עדיין מצוי בתהליכי יישום, המתבצעים באופן הדרגתי.
החלק המהותי של תיקון 18 לחוק הכשרות, הכניס לתוקף 3 חלופות למינוי האפוטרופוס “הקלסי”, המוכר לציבור הרחב.
מטרת החלופות הללו, הינה להעמיד לאדם את האפשרות להמשיך לשלוט בחייו, במצבים בהם קיימות הגבלות על יכולתו לקבל החלטות, ואף במצבים קיצוניים בהם נשללת מהאדם היכולת לקבל החלטות באופן מוחלט.
בקצרה יצוין, כי במצבים של הגבלה בלבד על היכולת לקבל החלטות (לדוגמא במצבי פיגור שכלי בדרגה נמוכה, או בשלבים מוקדמים של דמנציה), מאפשר חוק הכשרות לאדם לפנות לבית המשפט לענייני משפחה בבקשה למינוי תומך החלטות, כגורם מסייע בקבלת החלטות ויישומן (סעיף 7ב לחוק הכשרות).
תומך החלטות – כשמו כן הוא – נועד לתמוך בהחלטות, ולא לקבל אותן. הגדרת האדם המבקש למנות את התומך הנ”ל נותרת “מקבל ההחלטה”, והוא אכן זה שאחראי להפעלת שיקול הדעת בקבלת ההחלטה.
האופציה השנייה, מכונה “מסמך הנחיות מקדימות”, והיא מאפשרת לאדם לערוך מסמך ובו לפרט הנחיות לאפוטרופוס שימונה לו בעתיד, אם יזדקק לו (סעיף 35א לחוק הכשרות). במסגרת מסמך זה, רשאי האדם לכלול פירוט של רצונו לגבי החלטות עתידיות שיתקבלו בשמו או פעולות שיינקטו בשמו ע”י האפוטרופוס שימונה לו בעתיד.
האדם רשאי לערוך את מסמך ההנחיות המקדימות באמצעות עו”ד שהוסמך לכך ע”י משרד המשפטים, בטופס מיוחד שנקבע בתקנות, ולאחר מכן להפקיד את המסמך במשרדי האפוטרופוס הכללי. בעת הגשת בקשה למינוי אפוטרופוס, אמור השופט הדן בבקשה לבדוק במחשבי האפוטרופוס הכללי. במידה שהופקד מסמך הנחיות כאמור, עליו לפעול בהתאם לתכניו (כלומר לכלול את התנאים הנ”ל בצו מינוי האפוטרופוס).
האופציה השלישית והפופולרית מבין החידושים של תיקון 18 לחוק הכשרות, הינה עריכת יפוי כח מתמשך (סימן ד’ לחוק הכשרות).
יפוי כח מתמשך הינו מסמך משפטי, שנערך ע”י עו”ד שהוסמך לכך ע”י משרד המשפטים. הוא כולל הוראות של האדם, באשר לכל העניינים הנוגעים לחייו (עניינים רפואיים, רכושיים ואישיים) היה ובעתיד יגיע למצב המצדיק מינוי אפוטרופוס. מטרת יפוי כח מתמשך, הינה לייתר את הצורך במינוי אפוטרופוס לאדם.
לפיכך, אדם המגיע למצב של חוסר יכולת לקבל החלטות (הגדרת החוק המדויקת הינה “מי שאיננו מסוגל להבין בדבר” – סעיף 32א לחוק הכשרות), ומי מקרוביו או ידידיו מגיש בקשה למינוי אפוטרופוס, נדרש בית המשפט לענייני משפחה לבדוק מול מחשבי האפוטרופוס הכללי, אם הופקד שם יפוי כח מתמשך לאותו אדם. במידה שהופקד, לא ימנה בית המשפט אפוטרופוס, אלא ייכנס לתוקף יפוי הכח שהופקד.
הסיבה לכך שיפוי כח מתמשך הינה האופציה הפופולרית מבין השאר, הינה הגמישות הרבה שהמסמך מאפשר. האדם רשאי למנות מספר מיופי כח התואמים את רצונו, את האנשים בהם הוא מעוניין, ואף להכתיב את כל ההוראות המעניינות אותו, עד לרמת הדיוק הנחוצה לו (כך לדוגמא, יכול אדם להורות ביפוי הכח המתמשך, כי אם יחדל “להבין בדבר”, ימשיכו לקחת אותו למספרה פעם בחודש, לטיולים בגן פעם בשבוע, שימשיכו לבשל עבורו ולהאכילו במזון האהוב עליו, וכיו”ב).
לא קיימת הגבלה חוקית על היקף ההוראות (כהגדרתן “הנחיות מקדימות”) שניתן לכלול ביפוי הכוח המתמשך, כך שמיפה הכוח רשאי לפרט כאוות נפשו בכל העניינים הרכושיים, הרפואיים והאישיים, הנוגעים לכל אספקט בחייו.
כמו כן, רשאי מיפה הכוח לבחור שלא לכפוף את מיופה הכוח לפיקוח הרגיל של האפוטרופוס הכללי, אלא למנוע פיקוח לחלוטין, או למנות גורם מפקח אחר האמון עליו (מה שמכונה “אדם מיודע”). במסגרת יפוי הכוח, רשאי האדם למנות גורם אחד או מספר גורמים אותם יהיה מחויב מיופה הכוח לעדכן וליידע.
מבחינת מועד כניסת יפוי הכוח לתוקף, רשאי אדם להחליט ללכת בדרך השיורית, ולהחליט שיפוי הכוח ייכנס לתוקף כאשר רופא מומחה יקבע כי האדם איננו “מבין בדבר”. יחד עם זאת, חופשי האדם לבחור בכל דרך הגיונית אחרת לכניסת יפוי הכוח לתוקף, לדוגמא, אם שניים מילדיו בצירוף רופא המשפחה עליו הוא סומך, יחליטו שאיננו “מבין בדבר” (כאמור, מוקד העניינים היא הגמישות הניתנת לאדם להחליט בענייניו).
בדומה לצוואה, גם יפוי כוח מתמשך מסוגל אדם לבטל או לשנות בכל עת.
קיימת לאדם אפשרות לקבוע ביפוי הכוח שלא יוכל לבטלו לאחר שייכנס למצב המצדיק את כניסתו לתוקף. יחד עם זאת, גם במקרה קיצון זה יוכל האדם לבטל את יפוי הכוח, אך בגלל דרישתו המיוחדת, יצטרך לפנות לבית משפט לשם הביטול.
עם כניסת יפוי כח מתמשך לתוקף, מיופה הכוח יוכל לעשות בו שימוש מול כל גורם בשם האדם (בדיוק כמו צו מינוי אפוטרופוס), כולל התנהלות בחשבונות הבנק של האדם, אם האדם העניק לו יפוי כח לעשות זאת.
הננו ממליצים על קביעת פגישה מסודרת לשם בדיקת התאמת יפוי כח מתמשך למבקש ונשמח לעמוד לרשותכם לשם עריכת מסמך מקצועי מתאים.
כרגיל, במידה שיש שאלות או אי בהירויות לגבי מאמר זה, אשמח להשיב לכל פנייה שלכם ללא תשלום ו/או חיוב, בטלפון 050-9190171.
ניתן גם לפנות אלי בכל עת בדואר אלקטרוני לתיבה Yuvlaw@gmail.com.
יובל שבתאי, עו”ד