יצירת קשר : 972-4-6784017
עריכת צוואה ללא ציון יורש ספציפי
לאחרונה הופנתה למשרדי אלה אודות עריכת צוואה ללא ציון זהות יורש ספציפי.
המדובר באדם מבוגר שאין לו בת זוג או צאצאים, והחליט להוריש את מלוא עיזבונו למטרה ציבורית ראויה (במקרה הספציפי המדובר, ביקש אותו אדם לתרום את עיזבונו לטובת נפגעי ה-7 לאוקטובר ומלחמת חרבות ברזל).
הבעיה נובעת מכך, שלא ניתן לערוך צוואה במדינת ישראל, ללא ציון זהות היורשים והחלק שהם אמורים לרשת (בין אם באחוזים או נכס ספציפי). צוואה כגון זו נחשבת לרוב לצוואה פסולה בהיותה בלתי ישימה.
בעניין זה ישנם שני סעיפים רלוונטיים – סעיפים 29 ו-33 לחוק הירושה, תשכ”ה-1965.
לפי הוראות סעיף 29 לחוק הירושה:
“אין המצווה יכול למסור לאחר את קביעת האדם שיזכה מן העיזבון או את קביעת החלק היחסי או המנה שאדם יזכה בהם; אולם אם ציין המצווה בצוואה אנשים שמתוכם יש לבחור זוכה, או ציין נכסים שמתוכם יש לבחור מנה, רשאי לבחור מי שהמצווה קבעו לכך בצוואתו; ואם לא קבע המצווה, או שקבע והבחירה לא נעשתה תוך זמן סביר, יבחר בית המשפט או אדם שיקבע בית המשפט.”
לפי הוראות סעיף 33 לחוק הירושה:
“הוראת צוואה שאין לראות מתוכה למי ציווה המצווה או מה ציווה או שאין להבין משמעותה – בטלה.”
הפתרון במקרים כאלה איננו טמון בחוק הירושה, כי אם בחוק הנאמנות, תשל”ט-1979.
חוק הנאמנות מאפשר לכל אדם ליצור נאמנות לטובת מטרה מסוימת, זאת מבלי לנקוב בזהות הספציפית של הנהנים מאותה נאמנות.
אותה נאמנות מכונה בחוק “הקדש” (ראה סעיף 17 לחוק הנאמנות).
חוק הנאמנות מאפשר ליצור הקדש גם באמצעות צוואה, דהיינו לכלול בצוואה הוראת נאמנות ליצירת הקדש לטובת נהנה או מטרה.
במקרה כזה רשאי אדם לכלול בצוואתו הוראת הקדש, לפיה הוא מצווה את עיזבונו לטובת מטרה, קבוצה או נהנה ספציפי, ואף למנות נאמן שיגשים את אותה מטרה (תוך פירוט מטרות ההקדש, ותנאי קיומו עד לסיומו).
כאשר המטרה הינה קידומו של עניין ציבורי, מכונה ההקדש “ציבורי”, והוא דורש רישום ברשם ההקדשות (חלק מרשות התאגידים בירושלים).
לפיכך רשאי אותו אדם המבקש לתרום את כספיו לטובת נפגעי ה-7 לאוקטובר ומלחמת חרבות ברזל, לערוך צוואה ולכלול בה את המטרה הציבורית הזו אף מבלי לציין אנשים או מוסדות ספציפיים שייהנו ממנה, ולמסור את הטיפול בחלוקת עיזבונו לאותה מטרה בידי אדם שהוא סומך עליו (הוא הנאמן בהקדש).
כרגיל במידה שיש שאלות או אי בהירויות ביחס לכתוב, אשמח להשיב על שאלות בטלפון 050-9190171, או בתיבת הדוא”ל של המשרד yuvlaw@gmail.com .